16 Kasım 2016 Çarşamba

C Programlama Dili Dersi #1 | Merhaba Dünya

Merhabalar, ben Emirhan Gümüş.İZU'de yazılım mühendisliği öğrencisiyim.Bu ders serisine başlama sebebim derslerin öğrenciler gözünden anlatılınca bir başka öğrencinin daha iyi anlayacağını düşündüğümden.Daha gereksiz açıklama yapmadan bugün öğrenceklerimize geçelim.

Bu Makale de Öğrenilecekler
 - C Programlama diline temel giriş
 - Derleyicilere (compiler) dair açıklama
 - Program yazmak için gerekenler
 - Algoritma tanımı
 - Standart giriş/çıkış fonksiyonları...


C Programlama

Bilgisayar Programlama Nedir?

- Bilgisayar çok basit düşündüğümüzde üç ana görevi yerine getiren bir makinedir. Girilen bilgiyi alır (INPUT), işler (PROCESSING) ve bu işlenmiş veriden bir sonuç (OUTPUT) çıkarır.Yazılım olmadan, donanım ne yapacağını bilemez.Sen şunu yap, sonra bulduğun sonucu şöyle şuraya ekle dememiz  gerekir.
- Bilgisayarın anladığı tek dil, Makine Dilidir. Bu 16’lık (Hexadecimal) sistemden oluşan bir programlama tipidir.Bunun üzerinde Assembler Dili gelir.Ama bununla uğraşmanın bir mantığı yoktur.
- C, orta seviye bir programlama dilidir. Bunun anlamı, hem yazması kolay, hemde üst seviye dillere göre daha çok erişim hakkınızın olduğudur. 

Program yazmak için ne gerekir?

- Program yazmak için hiçbirşeye ihtiyacınız yoktur.Basit bir notepad bile işinizi görebilir.Önemli olan programın derlenmesidir.Derlemeye "compile" derleyiciye ise "compiler" denir.Ben C için derleyici olarak Bloodshed Dev-C++ kullanıyorum.

Algoritma Geliştirmek

- C dilindeki kodları bilmek tabi ki işe yarar fakat algoritması ve mantığı olmadıktan sonra bildiğiniz hiç birşey işe yaramaz.Algoritmamızı nasıl geliştireceğizin bir cevabı genel manada yok.Her program için farklı bir mantık kullanmanız gerekmekte.
- C kodları bütün dillerde çalışmaz fakat mantığını bir kere oturttunuz mu diğer diller için C'de yaptıklarınızı yapabilirsiniz.

- Basit bir örnek yapalım.Diyelim ki bir markete gittiniz ve kasiyer yerine bir robot var.Onun düşünce sistemini yazalım :

1)Ürünleri seç
2)Parayı hesapla
3)Parayı al
4)Para üstünü hesapla
5)Kalan parayı ver


HELLO WORLD!

- Hemen basit bir başlangıç yapalım.ilk başta klasik printf ve scanf komutları öğretilir.Biz de bu şekilde ilerleyip geleneği bozmayacağız.Bu iki komut en sık kullancağımız iki komuttur.


  Yukarıda ki Execute ye bastığımızda kod derlenicektir bize "Hello World Merhaba Dunya" çıktısını vericektir.Şimdi sıraylar neyin ne olduğunu açıklayalım;

#include<stdio.h> = Bu bir kütüphanedir içinde belirli fonksiyonlar tanımlanmıştır printf scanf gibi.Bu kullanıma alışmak gerekmektedir.Bütün diller de karşımıza çıkar kütüphane eklemek.
main( ) = Programdaki ana fonksiyondur.Program işleyişleri burada olmaktadır.
printf( ) =  Tırnak içerisindeki ifadeyi ekrana yazmamıza yarar.
return 0; = Programı sonlandırır ve 0 değerini geri yollar.
Tırnak içersine \n komutunu koyarsanız bir alt satıra iner.
Tırnak içerisinde tırnak kullanmak istersek gözükmesini istediğimiz tırnağın başına \ koymammız gerekmektedir.

Kaynakça :
http://www.cagataycebi.com/programming/c_programming/c_programming_1.html
https://ckaynak.com/c-programla-dili-ile-ilk-program-merhaba-dunya-860

Benzer Yayınlar

C Programlama Dili Dersi #1 | Merhaba Dünya
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.

1 yorum:

Yaz yorum
avatar
Adsız
27 Ocak 2022 10:13

What is a Baccarat Card? | Online Gaming - WMRione
A worrione standard playing card, with four players each. 바카라 Each player can bid a septcasino number of tricks. The player must bid 1 number of tricks, and the dealer must

Cevapla