23 Kasım 2016 Çarşamba

C Programlama Dili Dersi #2 | Değişken tanımlama ve Aritmetik Operatörler

    Önceki dersimizde ekrana yazı basmayı ve temel bilgileri öğrendik.Bu yazımızda daha yeni şeyler öğreneceğiz fakat daha kafamızın karışmaya başlayacağı yerlere gelmedik.




Bu Makale de Öğrenilecekler


 - Standart giriş/çıkış fonksiyonları
 - Değişken tanımlama
 - Aritmetik operatörler
 - Aritmetik operatörlerde işlem önceliği

    Hızlıca başlayalım dev-c++'ı açıyoruz. Dosya => Yeni => Kaynak Kodu dosyası yada proje açıyoruz(CTRL + N yeni kaynak kodu sayfası açmanın kısayoludur)

Değişken Nedir ? 

    Değişkenler veri tutuculardır ve sizin içerisine koyduğunuz verileri gerektiği yerde kullanmanıza yardımcı olur.Değişkenler boş bir kutu olarak düşünebilirsiniz.Boş bir kutuya 2 elma koyduğunuzu düşünün.Pazarda olduğunuzu hayal edin ve elma almak istiyorsunuz.Manava kutudakini ver diyorsunuz ve manav içerisinde 2 tane elma olduğunu söylüyor.Değişkenlerde ki de mantıkta bu biz bazı değerleri bir değişkenin içerisine koyuyoruz.İstediğimiz zaman da bu veriyi çekip kullanabiliyoruz.Belki biraz karışık oldu basit bir örnekle bunu sizlere göstereyim.

#include <stdio.h>

main(){
    int kutu = 2;
    printf("sayi %d",kutu );
   return0;
}

Şimdi kodu açıklayayım:
int sayi = int ingilizceden gelir integerin kısatlmasıdır bu da doğal sayı demektir."kutu" ibaresi de istediğimiz değişken ismidir yani programın herhangi bir yerine kutu yazarak 2 ifadesini çekebileceğiz.
%d = Bu doğal sayıların printf içerisinde kullanılmasını sağlar.Sona koyduğumuz değişkeni %d yerine koyar ve sizin 2 sayını kullanmanızı sağlar.

#include<stdio.h>
int main( void )
{
 int x;
 int y;
 int toplam;
 a = 15;
 b = 12;
 toplam = a + b;
 printf("a sayısı %d ve b sayısı %d, Toplamı %d.\n", x, y, toplam);
 return 0;
}
 
 
    Bu örnekte ise bir toplama işlemi yaptık fakat dikkat edilmesi gereken nokta bu değil.Printf'in içerisinde kullandığımız değişkenlere bakın birinci %d x demek ikinci %d y üçüncü %d toplam değişkenlerini çağırmaktadır ve bunların hepsinin sırayla yazılması gerekir.Eğer toplam değişkenini x ile yer değiştirir seniz ilk baştaki %d toplam değişkenini göstericektir.

    Bu arada int değişkenlerini tek tek değil de yan yana virgül ile ayırarakta tanımlayabiliriz.Basit bir örnek yaparak pekiştirmeyi sağlamak istiyorum.

#include <stdio.h>

main(){
 int saat;
 float ucret, toplam_ucret;
 char bas_harf;
 printf("Çalışanın baş harfini giriniz> ");
 scanf("%c",&bas_harf);
 printf("Çalışma saatini giriniz> ");
 scanf("%d",&saat);
 printf("Saat ücretini giriniz> ");
 scanf("%f",&ucret);
 toplam_ucret = saat * ucret;
 printf("%c başharfli çalışanın, alacağı ücret: %f\n",bas_harf,toplam_ucret);
 return 0;
   return0;
}

Buradaki kodumuzu sadece bakın ve anlamaya çalışın çünkü yavaşça açıklayacağım.

Kodu Açıklayalım
scanf (); = Bu girdi isteme komutudur.Bu komut ile bir sayı veya yazı türü şeyleri programı kullanacaktan isteyebilirsiniz.Fakat unutmamalıyız ki scanf yazdıktan sonra ilk boşluğa tırnak içerisinde değişkenin türünü belirlemeliyiz ve virgül koyduktan sonra "&" işaretini değişken adının başına koymalıyız.Çünkü genelde unutulan birşeydir "&" konulması.
%c = Bu char değişkenini çağırmak için vardır.Aynı doğal sayıları çağırmak için %d kullnamamız gibi
%f = Bu da float değişkenleri çağırmamız için.

   Programı anlatırsak; program bizden saat istemekte bu int değişkeni olarak tanımlandı çünkü saat doğalsayı olarak yazılabilir.Fakat ücreti ve ücret toplamını float olarak tanımladım.Ücret noktalı bir sayı olabilirdi.Fakat ücret toplamını da float yaptık sizce neden ?Aslında basit bir mantıkla çıkarabilirsiniz.Bir noktalı bir sayıyla doğalsayıyı çartığımızdan programın içinde çıktısı float olma ihtimali vardı ve int yapsaydık noktadan sonrasını göstermeyecekti.İşçimiz daha az maaş alabilirdi tabi.Bunu engellemek için float tanımladık."*" işareti ile çarpmamızı yapıp ücret toplamına aktardık ve hepsini ekrana bastık.İşte bu kadar basit küçük bir program.

Hadi şimdi öğrendiklerimizle basit bir ortalama hesaplama programı yazalım.

#include<stdio.h>
int main( void )
{
 float sayi1,sayi2,ortalama;
 printf("İki sayı giriniz> ");
 scanf("%f%f",&sayi1,&sayi2);
 ortalama = ( sayi1 + sayi2 ) / 2;
 printf("Ortalama sonucu: %f'dir",ortalama);
 return 0;
}

Bu bölümde zor birşey yok.Görüldüğü üzere iki sayı alıyoruz toplayıp ikiye bölüyoruz ve ekrana bastırıyoruz.Ama daha önce görmediğimiz bir şey var.Scanf içerisinde iki tane değişken var.Anlayacağınız üzere iki değişkeni ard arda almak için bu şekilde yapılmakta.

Aritmetik operatörler

Şimdi c dilinde hangi işaretler toplama çıkarma çarpma bölme ve modül onları görelim
( + ) : Artı

( - ) : Eksi

( / ) : Bölme

( * ) : Çarpma

( % ) : Modül 

 burada bilmediğimiz birşey varsa o da modüldür sanırsam.Modül bir sayıyı bir sayıya böler ve kalanını bir değişkene aktarır.Örneğin 8%3 = 2 dir.Bize 2 sayısını verir.İşlem önceliği ise şu şekildedir.İlk önce parantez içerisi sonra * / % şeklindedir.
 

    Benzer Yayınlar

    C Programlama Dili Dersi #2 | Değişken tanımlama ve Aritmetik Operatörler
    4/ 5
    Oleh

    Abone Olun

    Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.